Vain Elämää

Varsovan Kattojen Yllä


Kun lapset pyrähtävät omilleen ja pohdit, mitä sitä sitten elämälleen tekisi ?…Yksi vaihtoehto on toki muuttaa Varsovaan.

Muutin Varsovaan Kesäkuun lopulla 2018. Miten asiat etenivät, miksi ja miten kaikki tapahtui ? Tästä mullistavasta prosessista ja isosta elämänmuutoksesta tarinoin myöhemmin, sillä se ansaitsee omansa artikkelin….useammankin ! Tuo hyppy uuteen oli muuttava paljon koskien nykyistä elämääni. Muutti itseasiassa kaikki ennemmin tehdyt suunnitelmat. Vain perheeni ja muutama lähin ystäväni tiesivät suunnitelmani etukäteen. Ymmärränkin kaikkia hämmentyneitä tuttaviani ja kaikkia kysymyksiä ja kommentteja vilpittömästi:

The manual for coming home from Finland…
Vitamy ! Välkommen Hem !
Palasin Suomesta Varsovaan ja kotona odotti ”selkeä” ohjeistus….Tervetuloa kotiin !

  • Miten ihmeessä 52-vuotias nainen päätyy Varsovaan ?
  • Mitä siinä elämässä nyt sellaista voi olla että pitää Varsovaan asti lähteä ?
  • Hullu, mutta rohkea !
  • Korkea hyppy Sari ! Otat vaan hyvän V-asennon ja toivotaan tasaista telemark alastuloa

Keron tässä ensimäisessä Varsova-artikelissani vähän Varsovasta ja miten sen itse koin. Tulokulmaa myös factapohjalta . Löydät muutamia mielestäni kivoja vinkkejä, jos haluat Varsovaan matkustaa. Kokemuksiakin ehti kertyä uteliaalle tutkijaluonteelle mukavasti, olihan Varsova kotikaupunkini ”huimat” 5 kuukautta. Heinäkuusta Marraskuuhun osoitteeni oli Parkowa 19. Tuo 5 kuukautta kului nopeasti, mutta pääsin hyvin tutustumaan tähän rouheaan, itseasiassa järjettömän kauniiseenkin Puolan pääkaupunkiin ja sen ihmisiin sisältä päin. Matkustin paljon Puolassa ja tutustuin Puolan nähtävyyksiin, kävelin itseäni hyvään paikallistuntemuskuntoon Varsovan kaduilla, osallistuin Britannian suurlähetystön Englannin kuningatar Elizabeth II 90-vuotis syntymäpäivien kunniaksi järjestetyille puutarhakutsuille. Prinssi Williamin ja herttuatar Catherine edustivat tapahtumassa maataan ja kuningatarta. Muuten, herttuatar Kate on ehdottomasti kauniimpi luonnossa ! Osallistuin myös suomalaisen ystäväni kutsumana Suomen suurlähettilään läksiäisiin.

Olin avoin kaikelle uudelle: Löysin uuden kampaajan ja manikyyrin. Kommelluksitta kielimuurin takia ei tosin em paikoissa selvitty. Niistä myöhemmin myös. Kielimuuri oli korkea,paksu ja jykevä. Opin viiden kuukauden aikana sanomaan 3 sanaa. Päivää, kiitos ja tervetuloa…

The Centre of Warsaw
Photo by silviannnm on Unsplash

Ensikohtaamemme Varsovan kanssa oli mieleenpainuva monella tapaa. Ennakkoasenteiden sekamelska jäsentyi nopeasti ihastukseksi ja kohtasin Varsovan, 38 miljoonan asukkaan suurkaupungin, siten kuin se tänään meille aidosti näyttäytyy: uljaana suurkaupunkina upeine rakennuksineen. Ja Puola ja Varsova kohteli minua ensiluokkaisesti ! Hämmästeltävää riitti loputtomiin, koska niin itselläni kuin liki useimmilla oli tosiaan ennakkokäsitys Varsovasta kommunismin värittämänä, ehkä vähän ankeana kaupunkina. Mutta Varsova on erittäin terhakkaasti uudistanut infrastruktuuriaan , jopa niin, että oma länsimäinen tapamme uudistaa yhteiskuntaa ja infraamme tuntuu ajoittain vähän laiskalta. Rakennustyömaita näkyy kaikkialla. Ja poliiseja. Ja tuntui, että poliisit ei liiku ilman sireenejä minnekkään. Edes yöllä. Puolan Poliittisesta infrasta ja valta-tasapainosta sekä EU-politiikasta voidaankin sitten olla montaa mieltä…Ruokaillessani erään ravintolan terassilla persidentin linnaa vastapäätä, pääsin seuraamaan läheltä kiihkeää EU-mielenosoitusta, johon arviolta miljoona kansalaista osallistui. Liukenin siitä sitten vähin äänin paikalta, kun meno yltyi villimmäksi.

Puola on taloudellisesti vaurastunut, vaikkakin puolet kansasta on edelleen köyhiä. Kansainväliset yritykset rynnivät edelleen Puolaan. Työn tekemisen hinta on alhainen. Vielä ainakin. Rikastunut väestö valuu suurempiin kaupunkeihin ja köyhempi väestö harjoittaa maataloutta maaseuduilla meidän silmiimme vaatimattomilla maatiloillaan. Vaurauden epäsuhta ja matala palkkataso näkyy Puolan hintatasossa, joka suomalaisen ja ruotsalaisen kukkarolla näkyy varsin selvästi. Mutta hintataso ei varmasti pysy matalalla kauaa. Puoan hintatasosta pääset lukemaan täältä : https://www.poltravel.fi/14

Iltakävelyllä Vistula joen rannalla Varsovan Yliopiston kulmilla.
Sunset in close to University of Warsaw and Vistula river

Puolalainen Keittiö

Jos jonkin asian nostaisin TOP3, niin ruoka ! En muista syöneeni Puolassa mitään edes laimeaksi mainittavaa ruokaa. Ruokakulttuuri on saanut paljon vivahteita niin keskieuroopasta kuin slaavilaisestakin keittiöstä. Lisäksi puolalainen keittiö tarjoilee muutamia suussasulavia juutalaista alkuperää olevia reseptejä. Jos jotain Puolalaista haluat maistaa, niin Pierogit ovat mielestäni oiva valinta. Tyttäreni Vilman suosikki ! Ravintoloita löytyy fancysta kodinomaisiin ja kaikki etniset vivahteet ovat hyvin edustettuina. Palvelu on erinomaista, Puolalaisten ollessa kovin ystävällisiä ihmisinä. Lisää Puolan keittiöstä: https://www.poltravel.fi/15

The street that leads you to Warsaw old Town, Stare Miasto. Rich in cafes, coctailbars and restaurants.
Tätä ihanaa katua pitkin kuljin usein Varsovan vanhaan kaupunkiin. Kahviloita, coctailbaareja ja ravintoloita….
Photo by Henrique xavie on Unsplash

Ruokakaupassa käynti oli aina pieni seikkailu, koska kielestä ei saa mitään selvää ja englantia ei juuri varsovalainen puhu. Paikalliset pähkinäiset ja maukkaat kaurahiutaleet löysin vasta 2 kuukauden etsimisen jälkeen, kun Suomessa asuva puolalainen ystävätär kertoi, niitä kyllä Puolassa myytävän. Samoin lihan ostaminen oli arpapeliä, ellei tarkkaan tunnistanut, mitä lihaa osti. Eräällä dinnerillä luulimme tarjoavamme ystäville naudan paistia, mutta lammasta siinä lautasella oikeasti oli. Ymmärrän, mitä ajattelet nyt…Kokki mokasi, ei lihakauppa tai kielimuuri. Hyvää silti ! Kalaa ei juurikaan Puolassa ollut tarjolla, ja jos oli, se oli kallista ostaa. Hedelmät, vihannekset ja marjat, joita pääasiassa kulutamme, ovat ihan ensiluokkaisen hyviä ja tuoreita !

The Warsaw Palace of Culture, ”Stalins gift”
Jyhkeä Kulttuuri Palatsi seisoo keskellä pilvenpiirtäjiä. Palatsi on lahja Stalinilta Puolan valtiolle.
Must See !

Tärkeitä Vieraita

Lapsistani nuorin Vilma ja vanhin Tiia sekä siskoistani nuorin Piia miehensä kanssa ehtivät vierailulle Varsovaan. Ystäväni Tuulan kanssa vietettiin pitkä viikonloppu hurauttamalla junalla Krakowaan pikkuputiikeita ihmettelemään ja kävelemällä jalat rakoille Varsovassa. Olisin kyllä mielelläni kaikkien läheisteni kanssa aikaa Varsovassa viettänyt. Ja esitellyt kaupunkia. Kun kaikissa meissä asuu se pieni matkaopas.

Vilman 19, kanssa käytiin kirkoissa, tutustuttiin tärkeimpiin nähtävyyksiin, shoppailtiin ja ruokailtiin ihanissa ravintoloissa. Varsova tarjoaa shoppailijalle muuten huimat puitteet hitatasonsa puolesta.

Vilma
The Palace of Wilanow
Busy entrepeneur & ”homeoffice” in Center of Warsaw
Kiireinen yrittäjätytär perusti toimistonsa Varsovan keskustaan…


Tiian 32-vuotis syntymäpäivää juhlittiin Varsovassa. Tiian toiveena oli kulttuurimatka ja inspirotuminen, oman yrityksensä näkökulmasta. Kulttuuria onkin kivasti tarjolla. Suuria Puolalaisia kulttuurivaikuttajia ovat olleet säveltäjä Frédéric Chopin ja muut romantikot sekä elokuvaohjaajat, kuten Andrzej WajdaRoman Polański ja Krzysztof Kieślowski. Tieteen suurista nimistä muistetaan ainakin Nikolaus Kopernikus ja Marie Curie. Museoita ja monenmoisia näyttelyitä löytyy joka makuun. Sekä linnoja. Yhden päivän vietimme upeassa Wilanowin linnasa ja sen laajoilla puistoalueilla.

Sisareni miehensä kanssa oli kauttakulkumatkalla ja heille esiteltiin Varsovan keskustaa ja vierailtiin jyhkeässä Kulttuuri ja Tiede palatsissa (puol.Pałac Kultury i Nauki eli PKiN) . Kulttuuripalatsi on lahja Stalinilta Puolalle. Upea ja jyhkeä linnamainen rakennus symboloi näkyvästi kommunismin aikaa keskellä Varsovan keskustaa.
Kulttuuripalatsi on herättänyt varsovalaisten keskuudessa ristiriitaisia tunteita. Monet pitävät sitä liian voimakkaana Neuvostoliiton valta-aseman symbolina. Kommunismin jälkeisinä vuosikymmeninä asenteet ovat kuitenkin lientyneet, ja vuonna 2007 rakennus julistettiin suojelukohteeksi. Lukaiseppa lisää, jos kiinnostuit: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kulttuurin_ja_tieteen_palatsi

In the Palace of Culture and Sience
(puol. Pałac Kultury i Nauki eli PKiN) , with Piia & Jukka. Great wievs over the City of Warsaw.
Kulttuuripalatsiin noustiin siskoni Piian ja Jukan kanssa. Tarjolla hienot näkymät yli Varsovan
Tiian synttärikakku !
Tiia´s birthdaycake

Koti

The wiev from our balkony in Warsaw
Näkymä kotimme parvekkeelta Varsovassa

Kotimme sijaitsi noin 20 minuutin kävelymatkan päässsä keskustassa. Ihana Lazienki park tai Royal Baths Park, suurin Varsovan lukuisista puistoista, alkoi heti ulko-oveltamme. Hyvä opas Varsovan puistoista : https://www.pienimatkaopas.com/varsova/puistot.html

Lukuisat risteilevät polut/tiet ja kuninkaallisen puiston ollessa kyseessä, huolellinen ylläpito, tarjosivat liki satumaisen ulko-olohuoneen. Puistossa juoksin aina juoksulenkit. Ja paljon tuli tuttuja aina vastaan… kaikki juoksijat moikkaavat Varsovassa toisiaan. Koska puisto on noin 76 hehtaaria iso, tarjosi se todella oivalliset lenkkeilyreitit. Muutoinkin puistossa vietti paljon aikaa mm Frederik Chopinin puistokonsertit Heinäkuun sunnuntaisin olivat ihana kulttuurielämys !

Our libray / Guest room

Asuntomme oli kovin länsimaiseen silmään sopiva ja modernilla mausteilla höystetty. Pidin asunnosta paljon. Asunto sijaitsi viidennessä kerroksessa, vaikkakaan ei ihan hirveän korkealla, olivat suurkaupungin näkymät kattojen ylle hienot.

Our home in Warsaw
Rakennus, jossa kotimme sijaitsi
Keväinen Lazienki Park tarjoaa huikeat puitteet lenkkeilyyn.
Lovely Lazienki Park.
The Palace middle in The Lazienki Park
Keskellä Lazienki puistoa sijaitsee kaunis kuninkaallinen kesäpalatsi.

Tähän loppuun sanoisin, että suosittelen Varsovaa matkailukohteena lämpimästi !

Seuraavaksi hypätään taas Ruotsiin hetkeksi… 3 kuukaudessa kertyneitä kokemuksia suomalaisena ruotsissa. Maassa, jossa on tutkimuksen mukaan vaikeinta ystävystyä uusiin ihmisiin…

Ja oikein ovela kun olen, olen saanut urkittua, muutamia asioita, miksi ruotsalaiset Suomea & meitä suomalaisia ihailevat.

Varsovan koti.
Vilman kanssa alkamassa late Breackfast. Jotain klo 12….
Home in Warsaw. Late breakfast with Vilma…

Ja tietenkin himmeitä kielimokia myös luvassa…

Sari